Το μνημείο Ελευθερίας, ένα από τα σπουδαιότερα γλυπτά της Κύπρου


Η γλυπτική είναι η τέχνη του να λαξεύεις επάνω σε ένα μάρμαρο μία σπουδαία μορφή του κόσμου, ένα σπουδαίο γεγονός που πρέπει να είναι ζωντανό με κάποιο τρόπο ανάμεσα σε εμάς που ζούμε και βιώνουμε το σήμερα.

Η κάθε πόλη και χώρα έχει τα δικά της μνημεία τα οποία αναπαριστούν σημαντικά κομμάτια της ιστορίας της, είναι μία υπενθύμιση του παρελθόντος για το σήμερα, μία αναβίωση στη μνήμη μας κάποιου σημαντικού συμβάντος.

Το μνημείο Ελευθερίας βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας και συμβολίζει τον πόθο και τη διακαή δίψα για ελευθερία. Είναι ένα μνημείο που αποτελείται από 16 μορφές συνολικά και φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Ιωάννη Νοταρά ανάμεσα στα έτη 1961 και 1966 και επί εποχή Μακάριου. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1967 αλλά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ακύρωσε την προγραμματισμένη του τοποθέτηση που αρχικά είχε οριστεί το καλοκαίρι του ’74.

Για πολλά χρόνια το μνημείο ήταν καλυμμένο, ενώ το 1987 η Βουλή των Αντιπροσώπων το αναγνώρισε ως το «Μνημείο Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59».

Τοποθετημένο σε μέρος στο οποίο να είναι εύκολα ορατό από όλους, είναι ένα μνημείο που συμβολίζει όσο λίγα τη λαχτάρα του Κυπριακού λαού για ελευθερία. Οι κινήσεις των προσώπων φανερώνουν δυναμισμό αλλά παράλληλα και μία διάχυτη μελαγχολία.

Στην κορυφή του μνημείου, το άγαλμα συμβολίζει το ρολόι της ελευθερίας, τη στιγμή που δύο αγωνιστές της ΕΟΚΑ, ανοίγουν την πύλη της φυλακής, ώστε να ξεφύγουν οι Ελληνοκύπριοι φυλακισμένοι από τη Βρετανική κυριαρχία.

Ένα σπουδαίο μνημείο που πρέπει να επισκεφτείς όταν βρεθείς στη Λευκωσία, αδιαμφισβήτητα.Το μνημείο Ελευθερίας, ένα από τα σπουδαιότερα γλυπτά της Κύπρου

Αφήστε μια απάντηση

Κύλιση προς τα επάνω